Yıldız çilingir

Yıldız çilingir

Beşiktaş genelinde 7/24 hizmet vermekteyiz. hizmet numaralarımızı yukarıdaki resimde aşağıda vereceğimiz numaralardan görebilirsiniz. Kapıda olma süremiz ise 25 dk içerisinde gerçekleşir..

0505 616 94 050542 317 84 200533 957 61 58

Yıldız, İstanbul, Beşiktaş’ta bir semt.

Yıldız Sarayı ve Parkı’nı da içeren, Barbaros Bulvarı’nın Yıldız Sarayı’nın karşısına düşen batı kesiminde yer alır.Yıldız semtinin sınırları kuzeyde Barbaros Bulvarı’ndan ayrılan Beşiktaş-Boğaziçi Köprüsü bağlantı yolu ile aynı noktadan ayrılarak güneydoğuya yönelen Palanga Caddesi, batıda Ihlamur ve Dikilitaş semtleri, doğuda Yıldız Parkı, güneybatıda Abbasağa, güneyde Serencebey ve güneydoğuda Çırağan semtleriyle çizilebilir.

Saray ve semt bu bölgedeki tepelerden Beşiktaş ve Ortaköy’e doğru inen, tümüyle koruluk yamaçlar üzerinde kurulmuştur.15. ve 16. yüzyıllarda Osmanlı padişahlarının avlandıkları, hanedana ait, bu geniş koruluk arazi, I. Süleyman’dan itibaren ilgi ve rağbet görmeye başladı.Daha sonra gelen padişahlar da Yıldız koru ve bahçelerine ilgi göstermişseler de Yıldız Sarayı’nın adı asıl II. Abdülhamid (hd 1876-1909) ile özdeşleşmiştir.Yıldız’ın bir semt olarak kurulmaya başlamasının tarihi Yıldız Sarayı’nın tarihine bağlıdır.19. yy’ın ikinci yarısında, Serencebey Yokuşu’nun doğusunda Çırağan’a kavuşan bölgede ahşap konaklar ve evler yapılmaya başlandı.

Barbaros Bulvarı’nın açıldığı 1950′li yılların sonlarına kadar, bahçeler ve dutluklar arasına serpiştirilmiş fazla yoğun olmayan bir yerleşme dokusu vardı.Yıldız Sarayı’nın bir bölümü uzun süre Harp Akademileri olarak kullanıldığından semtte daha çok asker ve küçük memur aileleri ile eski İstanbullular yaşardı.1960′lardan itibaren 1980′e kadar geçen sürede, Ihlamur Vadisi’ne inen ve Yıldız’a bakan yamaçlar üzerindeki yapılaşma olağanüstü hızlanırken, bulvar üzerinde ve anayollardaki binaların çoğu konut olmaktan çıkıp işyeri haline geldi.

1970′lerin başlarında Boğaziçi Köprüsü ve çevre bağlantı yollarının yapılması semti bir trafik düğümü haline getirmiştir.Günümüzde de Yıldız, İstanbul’un trafiğin en yoğun olduğu yörelerinden biridir.
Yıldız Parkı’nın girişi

2000′lerin Yıldız semtinin Barbaros Bulvarı’nın doğusuna düşen Yıldız Sarayı ve Yıldız Parkı’nın olduğu kesiminde, eski evlerini olmasa bile eski sokak dokusunu koruyan Serencebey Yokuşu yoğun bir konut bölgesidir.Barbaros Bulvarı’ndan ayrılıp ona paralel, kuzeye doğru parkın içinden çıkan Yıldız Caddesi’nin bir dirsekle kuzeye yöneldiği noktanın solunda Ertuğrul Tekkesi, sağında Conrad Oteli vardır.Bu bölgenin hemen altı Cihannüma semtidir.Yıldız Caddesi’nden biraz daha yukarı çıkıldığında Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi görülür.Yıldız Camii bu adanın kuzeybatısında yer alır.Daha kuzeyde, aynı tarafta Yıldız Teknik Üniversitesi bulunur.Caminin doğusunda ise Yıldız Sarayı ve Parkı’na çıkan ana kapı vardır.

Barbaros Bulvarı’nın batı kesiminde Yıldız Teknik Üniversitesi’nin karşısında Sait Çiftçi Kamu Sağlığı Merkezi, biraz aşağıda Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi ve onun karşısında da Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi bulunur. Barbaros Bulvarı ile Boğaziçi Köprüsü bağlantı yolunun kavşağında yüksekte görülen restore edilmiş bina, II. Abdülhamid’in karakollarından biridir ve halen Yıldız Teknik Üniversitesi yerleşkesi içinde yer almaktadır.

Bir önceki Çilingir Başlığımız olan Halkalı çilingir başlıklı makalemizde Halkalı Anahtarcı, Halkalı Çilingir ve Halkalı oto çilingir hakkında bilgiler verilmektedir.

Yazar hakkında

admin administrator

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.